Zwanger zijn

Als je zwanger bent, verandert er veel in je lichaam. De komende 9 maanden zorgen veranderende hormoonspiegels dat je je af en toe in een achtbaan van stemmingswisselingen waant. Ook lichamelijk staat je genoeg te wachten. Hieronder staan een aantal zaken beschreven waar bijna elke zwangere vrouw mee te maken krijgt:

 

Zwangerschap en… vermoeidheid

Vermoeidheid tijdens een zwangerschap komt bij nagenoeg alle zwangere vrouwen voor. Vooral de toenemende hoeveelheid progesteron in je lichaam is hiervoor verantwoordelijk. Dit zwangerschapshormoon heeft een kalmerende werking op de geest en voorkomt een onrustige werking van de baarmoeder. Hierdoor voel je je sneller moe. Ook als je je zorgen maakt over de zwangerschap, de baby of zelfs over alles wat je na de geboorte staat te wachten, kun je sneller vermoeid raken. Herken en erken de signalen van vermoeidheid en doe gerust even een slaapje tussendoor en ga op tijd naar bed.

Zwangerschap en… hoofdpijn

Ook hoofdpijn komt bij veel zwangere vrouwen voor. Als je zwanger bent, daalt je bloeddruk waardoor de kans op hoofdpijn toeneemt. Maar de hoofdpijn kan ook worden veroorzaakt door misselijkheid en vermoeidheid tijdens de zwangerschap. Cafeïne en paracetamol kunnen je hoofdpijn wegnemen, uiteraard in kleinen hoeveelheden. Twijfel je over de hoeveelheid die je in mag nemen of neemt de hoofdpijn toe, raadpleeg dan altijd de huisarts.

Zwangerschap en… misselijkheid

Misselijkheid en zwangerschap gaan hand in hand. Er zijn maar weinig vrouwen die tijdens hun zwangerschap niet misselijk worden, vooral ‘s ochtends. Dit komt voornamelijk door de toename van het hormoon HCG tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Ook vermoeidheid en hoofdpijn kunnen je een misselijk gevoel geven. Eet en drink op regelmatige tijden en vooral direct als je ‘s ochtends uit bed komt.

Zwangerschap en… vaker moeten plassen

Tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap zul je hier nog nauwelijks last van hebben. Maar na 3 maanden is de baarmoeder dusdanig gegroeid dat deze tegen de blaas zal drukken. Hierdoor zul je vaker moeten plassen. Een andere oorzaak is de toename van het bloedvolume in je zwangere lichaam. Dit zorgt ervoor dat je nieren meer urine produceren. Blijf vooral voldoende drinken en wees matig met vochtafdrijvende producten zoals koffie en thee. Ook een verstopping van de darmen kan optreden. Het hormoon progesteron zorgt er namelijk voor dat je darmen trager werken. Eet vezelrijke producten en drink voldoende water om verstoppingen te voorkomen of te verminderen.

Zwangerschap en… stemmingswisselingen

Bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt te maken met stemmingswisselingen. Spontane huilbuien om niets, juist een vrolijke bui of een depressief gevoel, je kunt het allemaal meemaken tijdens de zwangerschap. De hormonen zijn verantwoordelijk voor al deze stemmingswisselingen. Na een maand of 4 stabiliseert je hormoonhuishouding en zul je evenwichtiger en meer in balans zijn. Vanaf deze periode zul je waarschijnlijk het meeste kunnen genieten van je zwangerschap.