Bevruchting van de eicel

Er bestaat een grote kans (80%) op zwangerschap wanneer je een jaar lang regelmatig seks hebt. Uiteraard zonder voorbehoedsmiddel. Deze pagina is bedoelt om duidelijk weer te geven wat er precies gebeurt in het lichaam tijdens de bevruchting.

Wat is noodzakelijk om zwanger te kunnen worden?

Bij de vrouw:

Er moet een eisprong plaatsvinden.  Dit houdt in dat er uit één van de eierstokken een eicel vrij moet komen. Dit gebeurt ongeveer 14 dagen vóór de menstruatieperiode. Als je een regelmatige menstruatie hebt, is dit makkelijk uit te rekenen. Sommige vrouwen krijgen rond die periode last van buikpijn (en soms zelfs een lichte, onschuldige bloeding) en voelen daardoor vanzelf wanneer de eisprong plaatsvindt. Andere vrouwen merken bijvoorbeeld op dat het slijm in de vagina wat helderder van kleur is tijdens de eisprong. Mocht jouw lichaam deze signalen niet afgeven, kun je het beste uitgaan van de 14 dagen rekenmethode.

Bij de man:

Belangrijk is de kwaliteit van de zaadcel. Ook de kwantiteit is belangrijk. Hoe meer zaadcellen er in het zaadvocht aanwezig zijn, hoe groter de kans op een succesvolle bevruchting. Ook de bewegelijkheid van de zaadcellen speelt een belangrijke rol.

Man en vrouw:

Om de kans op zwangerschap te vergroten is het van belang dat je gedurende de vruchtbare periode regelmatig seks hebt. Omdat zaadcellen een aantal dagen blijven leven in de baarmoeder, zou om de 2 à 3 dagen voldoende moeten zijn. Bewezen is dat je de grootste kans op zwangerschap hebt na seks in de 6 dagen vóór de eisprong.

Het is aan te raden om de menstruatieperiodes bij te houden in een agenda. Zo kun je, zeker als je regelmatig menstrueert, goed inschatten wanneer de kans op zwangerschap het grootst is.